Første salve
Oslos byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG), fyrte av den første salven i tunnelprosjektet.
JV AF Ghella bygger deler av ny vannforsyning for Oslo kommune ved Vann- og avløpsetaten.
Oslos byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG), fyrte av den første salven i tunnelprosjektet.
Med katolsk messe og et festmåltid ble tunnelarbeidernes skytshelgen Santa Barbara markert på anleggsområdet til JV AF Ghella 5. desember.
Representanter for Vann- og avløpsetaten og JV AF Ghella var hos hos TBM-leverandøren Herrenknecht i Schwanau i Tyskland for å kontrollere tunnelboremaskinen før den demonteres og sendes til Oslo.
Tunnelboremaskinen ble høytidelig døpt av Oslos byråd for miljø og samferdsel Marit Vea (V). Navnet ble Laila, etter Laila Schou Nilsen (1919-1998), en av Norges mest allsidige idrettsutøvere.
En viktig milepæl ble markert. 1 000 000 arbeidstimer er lagt ned i kjempeprosjektet, og begivenheten ble feiret med kake, kaffe og brus.
"Laila" har boret sin første kilometer på ferden fra Alna til Huseby.
Sprengingsarbeidet på Stubberud er over. Det siste gjennomslaget ble feiret med kake, taler og salutt inne i tunnelen. Røysa ble også døpt med en skvett brennevin, slik tradisjonen tilsier.
Maridalsvannet forsyner 90 prosent av Oslos befolkning med drikkevann. En svikt i systemet som forsyner byen med vann kan få alvorlige konsekvenser. Derfor etableres det nå en fullgod reservevannforsyning med nytt vanndistribusjonsnett i Oslo.
MNOK 8750
18
Stubberud, Oslo
AF Gruppen har gjennom arbeidsfellesskap med italienske Ghella (JV AF Ghella) inngått kontrakt om bygging av vanndistribusjon mellom Huseby, Oset og Stubberud. Arbeidsfellesskapet er fullt integrert. Kontrakten er den største AF Gruppen har inngått noensinne.
Vanndistribusjonsnettet skal bygges i tunnel med flere tilkoblingspunkter til eksisterende vannledninger langs traseen. Totalt skal det bygges ca. 11 km tunnel med tunnelboremaskin (TBM) og 7 km tunnel med boring og sprengning. Det skal også bygges rentvannsbassenger og pumpestasjon. Arbeidene planlegges med oppstart i april 2022 og skal avsluttes i november 2027.
Oslo kommune har store klima- og miljøambisjoner. For prosjektets del innebærer det blant annet at maskiner og kjøretøy skal drives av strøm eller biodrivstoff uten palmeolje. Det planlegges for kortest mulig transport av masser og bruk av klimavennlig betong.
– AF Gruppen er svært tilfreds med å ha blitt tildelt kontrakten om å bygge vanndistribusjonsnett for Oslo kommune i samarbeid med Ghella. Vi ser fram til et godt samarbeid med Oslo kommune og til å skape en trygg og sikker vannforsyning for innbyggerne i Oslo. AF og Ghella har tidligere samarbeidet på Follobanen og har begge lang og god erfaring med tunnelprosjekter, sier Amund Tøftum, konsernsjef i AF Gruppen.
Arbeidet med rentvannstunnelene nådde en viktig milepæl forrige uke.
17.09.2024
Tunnelboremaskinen «Laila» er godt i gang med sin 11 kilometer lange ferd fra øst til vest i hovedstaden.
09.07.2024
Folket har talt: Maskinen som skal bore deler av Oslos nye vannforsyning, skal hete Laila.
15.12.2023
Norges første elektriske dumpere er satt i drift på Stubberud i Oslo.
10.10.2023
Et mobilt blandeverk sørger for kortreist betong til prosjekt Ny vannforsyning i Oslo.
30.06.2023
Med katolsk messe og et festmåltid ble Santa Barbara markert på anleggsområdet til JV AF Ghella 5. desember.
06.12.2022
Under Oslo er JV AF Ghella i full gang med å drive 18 kilometer tunnel for Vann- og avløpsetaten. Lærling Odin Granli (20) er med på kjempejobben.
11.11.2022
Oslo kommune bygger ny reservevannforsyning stor nok til å forsyne alle byens 700 000 innbyggere med rent drikkevann. Nå starter arbeidsfellesskapet AF Ghella opp sine arbeider. I dag fyrte Oslos byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG), av den første salven i tunnelprosjektet.
01.06.2022